Què és #PlantaUno?
#plantauno és un centre de recerca en cultura. Un espai obert per desenvolupar processos, prototipar coneixement des de la praxi, teixir relacions i cultivar afectes.
500m2 a una antiga nau industrial al cor del Districte Cultural L’H (L’Hospitalet de Llobregat / Barcelona), des d’on obrir i compartir l’experiència de Trànsit Projectes, CEPS Projectes Socials i ITD al voltant de la gestió cultural i les dinàmiques socials per al desenvolupament.
Quatre eixos conceptuals guiaran l’activitat en aquesta primera etapa:
Cultura local
Una cultura que cerca promoure i compartir l’accés al capital cultural com a dret fonamental. Una cultura lliure, oberta, pública i activista; des que sigui possible construir nous relats i espais de reflexió amb una dimensió local, personal, específica i interseccional.
Perifèries com a centres
Participar de totes les xarxes descentralitzades que es generen fora del nucli discursiu i de concentració de l’oferta del sistema cultural. Anar a la recerca de nous espais que contribueixin a repensar la distribució del poder. Zones que es desmarquen o que no es prenen en compte com a eixos d’activitat i que cal reivindicar: barris, perifèries, franges residuals, ruralitats, illes… però també eixos temàtics que fins fa ben poc a penes formaven part de l’agenda del medi cultural : ecologia, comunalitat, cos, educació no formal, mediació, procomú, etc.
Comunitats d’aprenentatge
Diu el catedràtic de Ciències Polítiques Joan Subirats, que la via per vèncer el pessimisme regnant passa per afavorir el protagonisme de les persones i dels col·lectius. Participar no és un dogma contemporani sinó una eina per transformar les relacions de generació de coneixement. Es tracta de fer un trànsit dels públics a les comunitats. La cultura entesa en la qualitat de bé col·lectiu per generar nous models de convivència. La comunitat com a espai de possibilitat de projectes i com a plataforma per fer visibles les aspiracions i reptes de la societat.
Xarxes genials per a la transformació social
Entenem la transformació social dels processos culturals només pot passar si sestableixen xarxes dorganitzacions que comparteixin els valors de cada projecte i entenguin que el procés de transformació ha de succeir començant des de dins, generant noves formes de relació i col·laboració sota un repte comú que impacte en el nombre més gran de persones.
F22 LAB de #plantauno
el LAB Del Districte Cultural a l’avinguda Fabregada 22 s’autoanomena com un no lloc* que, més que registrar, busca generar experiències entorn del coneixement. *Un no lloc, diem, apropiant-nos sense literalitat del terme encunyat per Marc Augé, però valent-nos-en per argumentar una base de principis des de la negació. Perquè…
F22 LAB #plantauno no és think tank
però la seva vocació principal és investigar i sobretot fer proves per a la posada en marxa de projectes culturals.
F22 LAB #plantauno no és una galeria
però cerca generar tota mena d’experiències expositives i desplegaments d’arxius.
F22 LAB #plantauno no és una sala de concerts
però s’interessa per la música en directe i per tota la gamma de pràctiques artístiques, performatives i escèniques.
F22 LAB #plantauno no és un hub
però és un espai pensat per acollir projectes i gestors culturals, desenvolupar i acompanyar les seves iniciatives i compartir coneixement col·lectivament.
F22 LAB #plantauno no és un centre cultural
però l’adjectiu cultural l’acompanya sense possibilitat de dissolució, ja que la cultura i les seves estratègies de gestió i producció són aquí la base de totes les accions de caràcter social i educatiu.